Articolul “Regândirea orașului” – Observator Cultural

18 May 2011  |   Apariții în presă, Noutăți

Articolul „Regândirea oraşului” scris de Cezar Gheorghe şi publicat în Observatorul cultural, numărul 289 (547) din 21 – 27 octombrie 2010, anul XI.

Articolul reuneşte cele mai importante idei prezentate şi discutate în cadrul colocviului  internaţional Outline of the modern city: images, formats, styles organizat în cadrul Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii în perioada 30 octombrie – 1 septembrie 2010. Cercetători din diferite centre universitare ale lumii au propus metode proprii de gândire a oraşului şi diverse strategii analitice şi vizuale. În cadrul colocviului s-au dezbătut teme precum funcţiile ideologice ale oraşului, analiza oraşului printr-o abordare semiotică sau reflectarea cinematografică a spaţiului urban.

Extrase din articol:

(…) putem regândi oraşul ca plan geometric nesubordonat unui model mental, deşi modelele mentale ale oraşului descriu o diversitate şi o eterogenitate din ce în ce mai greu de cartografiat din punct de vedere teoretic. Ca formă a complexităţii, oraşul este un model al virtualităţii, un proces într-o continuă reorganizare şi într-o continuă diferenţiere de sine. Oraşul nu mai poate fi subordonat unei forme preexistente, unui subiect transcendental, unei geneze sau chiar unei structuri reale (vezi modelul oraşului virtual generat de simulările pe computer de tip Second Life, în care jucătorii sau „cetăţenii” trăiesc prin intermediul unui avatar cu semne identitare detaliate într-un oraş complet virtual şi generat prin intermediul unui software).

(…)

Rocio von Jungenfeld, doctorandă a Universităţii din Edinburgh, a analizat experienţa mediată a spaţiului urban în era postmodernităţii prin prezentarea cazului oraşului Edinburgh. În era hipermodernităţii sau a modernităţii postumane care integrează elementele tehnologice ca factori ai experienţei realului, spaţiul urban este supus unei medieri între domeniul fizic şi domeniul simulacrelor vizuale oferite de noile tehnologii. Înainte de a pune piciorul într-un oraş, cu ajutorul noilor tehnologii, putem avea o întreagă naraţiune despre oraşul Edinburgh, conturată în cele mai detaliate aspecte vizuale – prin intermediul fotografiilor digitale postate pe Internet, programelor de cartografiere a spaţiului precum Google Maps, imagini transmise live de camere web şi o mulţime de alte informaţii ce alcătuiesc o experienţă mediată, indirectă, dar nu mai puţin reală a spaţiului urban. Acest tip de experienţă exclude, astfel, componenta materială (fenomenologică) a experienţei, reducând-o la experienţa închisă a reproducerilor digitale.

(…)

„Regândirea oraşului”, Cezar Gheorghe

Articolul complet

Doctoranzi